Strategisch talent ontwikkelen in organisaties is een prachtig gebied. Het wordt ook noodzakelijk: de toekomst heeft meer agile organisaties nodig, die talent duurzaam aan zich kunnen verbinden. Professionals dienen zich te focussen op een leven lang leren: om bij te blijven in de snelheid van ontwikkelingen. In dit artikel leert u hoe u beide vragen via een simpel stappenplan kunt dichten. Enjoy!
Wij van SLiM! merken dat mensen zowel hun nr. 1 talent benoemen lastig vinden, als ook dat organisaties hulp zoeken hoe je talent strategisch kunt ontwikkelen.
Strategisch talent ontwikkelen?
Wat is dit eigenlijk. Allereerst stel je als organisatie/ HR specialist de vraag: "Wat verstaan wij eigenlijk onder een talent?". Is talent exceptioneel en richt u zich daarom meer op een talent-pool? Of is talent iets dat iedereen bezit? Richt u zich bij ontwikkelen van talent puur sec op de werk-functie of gaat u er vanuit dat talent meer holistisch is: zowel talenten in de werksfeer als persoonlijke talenten mogen ontwikkeld worden. Of... maakt u een mooie mix.
Talent visie bepaald?
Dan wordt het tijd voor het vervolg. Zijn de competentie-profielen op orde. Heeft u het niet te ingewikkeld gemaakt. Wij adviseren vaak: "neem 3 generieke competenties en 4 functie-specifieke competenties. Schrijf deze uit met duidelijke beschrijvingen van gedrag. Wat ziet u iemand doen in gedrag die bijvoorbeeld "ondernemend" is. Breng hier ook niveaus in aan: bv van starter, naar gevorderd, naar professional, naar innovator.
Weet u hoe uw organisatie ervoor staat qua competenties?
Als u geen inzicht heeft in het huidige niveau of u wilt gewoon een frisse start maken, houd dan een nulmeting. Wij gebruiken uit Noorwegen VIP24 omdat deze de waarden, interessegebieden, voorkeuren vanuit een 24 uurs benadering in beeld brengt. Het geeft geen oordelen en vertelt precies hoe iemand is en waar zijn interesses, waarden, voorkeuren, persoonlijkheid en energieverdeling liggen. Onder het mom, de juiste mens qua talent op de juiste plek krijgen. Want...
Persoonlijke Kracht =
Bezieling x Talent x Juiste Routine x Motivatie x Plezier
Vaak vergeten we dat talent-ontwikkeling niet een tool is van organisaties, die enkel klinisch meetbaar en resultaatgericht talenten ontwikkelt om beter te produceren. Talent-Ontwikkeling kan in goede opzet mensen bezield maken, op hun nr. 1 talent zetten, de juiste routine van leven en werken geven en heel veel drive en plezier. En die motivatie komt van binnen.
Waarom is dat belangrijk? Omdat in onze huidige maatschappij we continue streven naar perfectie op resultaat en op veel hogere snelheid. Dit lijkt leuk, maar veel mensen kunnen dit simpelweg niet meer aan. Ze houden het hoge tempo niet meer bij. Met als gevolg: 1 miljoen mensen in burn-out, 3,3 miljoen mensen tegen burn-out aan, 70% die wel tevreden is, maar 12% bezielde mensen en 20,6% die met echt veel plezier werken, is dan wel een schril contrast. Onze filosofie: gelukkige mensen die op hun talent werken en de juiste routine volgen: zijn gelukkiger, hebben een hogere vitaliteit, zijn beter gefocust, ervaren meer plezier en... zijn trots op hun organisatie en produceren om al deze redenen gewoon heel goed.
Wat is het verdere vervolg?
Hierna richt u een talent-ontwikkelingsprogramma in, dat naadloos meeloopt bij de fase waarin een organisatie zich ontwikkeld. U communiceert de opzet, vertelt de visie en missie waarvanuit u talent gaat ontwikkelen. Richt een goede en functionele gesprekscyclus in, waar iedereen het heil van inziet en waar men met veel plezier aan deel wil nemen.
Dan richt u een goede coachingsstructuur in en richt zich in eerste instantie op coaching. Dit omlijst u met tailormade oplossingen om talenten te ontwikkelen. Van elke interventie onderzoekt u wat het effect is en bekijkt u of u deze leringen ook nog breder in de organisatie kan delen.
Daarna richt u zich op ontwikkelen van het team en de interactie van het talent met zijn team. U werkt aan open communicatie en open conflictering. Daarna fine-tuned u de aanpak en monitoort u op afspraken. En dit wordt zichtbaar in resultaten die u deelt met de buitenwereld en viert met uw talenten.
Dit is uiteraard een verkorte weergave maar wel 1, die waterdicht is qua plezier, nut, resultaten en functionaliteit. We verstrekken u graag onze uitgebreide stappenplan uit ons nieuwe whitepaper.
Interesse?
Als u interesse heeft, hoe u een talent-ontwikkelingstraject goed kunt opzetten, leg dan even contact met ons. We helpen u graag met advies: over de opzet en filosofie, hoe u dit koppelt aan de fase van uw organisatie, hoe u competenties mooi op orde brengt, hoe u de nulmeting uitvoert en vandaaruit het talent-ontwikkelingsprogramma opzet en inspirerend leven inblaast via bijvoorbeeld onze SLiM! show. Vraag hier informatie aan >>
Hoe ontdek ik dan mijn nummer 1 talent?
We zijn als Nederlanders bescheiden. Het is bijna not done om openbaar te vertellen wat uw talent is. Maar hoe wordt uw toegevoegde waarde dan snel zichtbaar. Wij stellen aan het begin van een SLiM! show altijd drie vragen: wie weet wat zijn of haar nr. 1 talent is en draagt dit elke dag uit? Slecht 10 mensen op de 100 steken hun hand op. Vervolgens vragen we: wie kan zeggen dat hij (bijna) elke dag bezield naar zijn werk gaat? Slechts 3 op de 100 mensen steken hun hand op. Wie gelooft dat als je talent aan bezieling koppelt en dit opvolgt met de juiste routine, dat dit een boost geeft aan resultaat, een boost aan samenwerking, een boost aan werkgeluk? 100 op de 100 mensen steken hun hand op. Dus... wij weten dit wel, u volgt het mogelijk alleen te weinig op.
In de SLiM! show gebruiken we vervolgens een vijf stappen plan om snel de talenten boven water te halen en vervolgens te delen:
Brainstorm 3 minuten met elkaar, per persoon, alle talenten die je hebt. Alles is goed.
Selecteer je top 5 talenten die als je ze inzet, jou meer plezier, meer toegevoegde waarde, beter resultaat en hogere motivatie geven.
Ontmoet 3 mensen en deel je talent met de ander en leer het uit te spreken (ja, ja dit dienen we Nederlanders echt te leren:) )
Bedenk vervolgens 3 manieren om je nr. 1 talent beter in zicht te brengen en meer aan bod te laten komen.
Creëer ruimte om met je talent aan de slag te gaan. Wat zijn oplossingen die jou helpen:
Plan 20% extra tijd op elke taak en gebruik deze niet. Gebruik deze tijd vervolgens voor je talent.
Werk in blokken van dezelfde activiteiten. De tijd die je hierdoor wint door betere focus, gebruik je voor je talent.
Stop met multi-tasken en richt je op single-tasken. Bespaar 25% tijd hierdoor en gebruik deze tijd.... voor je talent.
Start je dag met je meest belangrijke, niet urgente taak. En dat is... juist: jouw talent ontwikkelen.
Heb veel plezier tijdens dit proces. Zie het als een spel. Je hoeft niet te winnen, alleen al door deelnemen ga je veel mooie gevoelens en resultaten beleven.
Veel plezier met de tips. Wil je meer inspiratie? Dan kun je 2 dingen doen:
Neem contact op met Wout Plevier. Ik help je graag samen met mijn team om je te helpen je talent te vinden of je te adviseren t.a.v. ontwikkelen van jouw organisatie of team. W 073 522 5656.
Bekijk onze gratis Webinars en gratis FridayBites via woutplevier.nl
Leef je dromen, werk met bezieling en benut je nr. 1 talent,
Over de auteur:
Wout Plevier
Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
info@woutplevier.nl
W 073 52 2 5656
https://woutplevier.nl
SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.